wtorek, 15 października 2013


Zacznijmy od otwarcia świadomości na nasze zdrowie w znaczącej mierze zależnej od odżywiania.
Od lat cierpimy na kolejne choroby, pojawiające się nie wiadomo skąd.
Nasz człowieczy bunt przeciwko Porządkowi jest nieustannie powielany. Jednak możemy uwolnić się od stereotypów, odrzucić wzorce powielane przez naszych pradziadów, dziadów i rodziców. I wejść na drogę równowagi.
Umiejętność wykorzystywania przeszłych doświadczeń pozwala nam lepiej rozumieć to, co się dzieje w nas, wokół nas i w szerszej perspektywie.
Przeszłość minęła - tam już nic nie zmienisz. Przyszłości jeszcze nie ma. Jest TU i TERAZ. Teraz tworzysz swą rzeczywistość i drogę, po której chcesz zmierzać. Teraz dokonujesz swoich wyborów.
TU i TERAZ nie ma być trendy sloganem, powszechnie używanym słowem, a umiejętnym "byciem" w świadomym skupieniu na tym, co robisz w danej chwili.
Ojciec medycyny, Hipokrates, wyznawał zasadę nieszkodzenia choremu a pomagania uzdrawiającym siłom Natury. Twierdził ponadto, że"pożywienie powinno być lekarstwem, lekarstwo pożywieniem" oraz że "pożywienie może dać zdrowie, ale może również zabić".
 Wiemy już, że wszystko co JEST, jest energią. Poznajmy więc energię smaków. Poddajmy się jej magicznemu działaniu.
Pięć Żywiołów - Pięć Smaków - Pięć Przemian - Pięć Minut.
Oto cała filozofia zdrowego żywienia i wypędzania choroby opisane przez Annę Ciesielską w Jej książkach "Filozofia zdrowia" i "Filozofia życia". 
Jeżeli nie wiesz od czego zacząć, ugotuj kartoflankę - jak proponuje autorka.
Ugotuj cokolwiek, ale zanim to zrobisz, poznaj jakiego rodzaju energię mają poszczególne smaki, by nieświadomie nie ugasić energii ognia energią wody lub nie spalić energii drzewa ogniem, gdyż w wyniku takiego działania zamiast energetyzującego, pożywnego, zdrowego posiłku przyrządzisz potrawę będącą tylko wypełniaczem.
Wspomniana wyżej literatura autorstwa Anny Ciesielskiej pozwoli na dogłębne poznanie prawideł przygotowywania doskonałego pożywienia.
Energie smaków w sposobie odżywiania możemy śmiało wykorzystywać dla nabierania sił do działania, mocy dla dokonywania zmian, kreowania swojej radosnej i twórczej pasji - tworzenia harmonii i równowagi.
Uwierzcie mi: wystarczą tylko drobne korekty w tradycyjnie prowadzonej kuchni, właściwe wykorzystywanie przypraw i ziół i odrobina chęci. Efekty na wielu płaszczyznach mogą być rewelacyjne.
Sama wiem, że świadoma obecność w tym, co w danym momencie się robi, często nie jest prosta. Szalone tempo życia, pogoń za ... wszystkim i ... tak właściwie nie wiemy już za czym, co dla nas ważne, istotne, potrzebne ? Biegniemy, potykamy się, wstajemy, upadamy... Ciągle rozmyślamy: a co jutro, a jak to zrobię, a skąd weźmiemy na ... Burza w mózgu. Brak nam możliwości skupienia się na tym, co w tym właśnie momencie robimy.
Na ratunek przychodzi gotowanie według Pięciu Przemian. Pochłania Cię bez reszty. Jesteś w nim. Wypełnia Cię skupieniem, radością. Ponosi Cię wyobraźnia, ba, nawet fantazja i ... tworzysz.
Gotuj. Zjedz i nakarm domowników. Potem znowu coś ugotuj. I znowu razem zjedzcie. Zobaczysz, jak zacznie zmieniać się twoja energia, twoja świadomość. Zacznie zmieniać się także u domowników. Rzeczywistość będzie ta sama - tylko ty ujrzysz wszystko inaczej.
Pozwól sobie na zmiany, gdyż takie postępowanie niesie stały rozwój.
Nie wegetuj. Żyj aktywnie, codziennie zrób coś lepiej, coś przemyśl, usprawnij, naucz się czegoś, wzmocnij się, zadbaj o siebie.
Nieś tę radość a ona emanować będzie na twą rzeczywistość.
"pracując nad sobą zawsze przynosisz zmiany na Ziemi" to jedna z myśli dających do myślenia, jak pisze Pani Anna.
"Jakie myśli, takie tworzenie i takie jego skutki. Koło się zamyka. Człowiek, który niewłaściwie się odżywia, nie jest w stanie tworzyć, jest mu wszystko jedno, nie ma woli działania i zmieniania swego życia i rzeczywistości, w której funkcjonuje".
Zachęcam do przeczytania powyższych książek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz